19 apr 14:25

Waarom is het beter dat vitamine B12 liposomaal is?

Vitamine B12 liposomaal
Om dit te kunnen begrijpen dien je eerst te weten dat er een aantal factoren van belang zijn voor een goede opname van vitamine B12, namelijk voldoende maagzuur en voldoende intrinsic factor (IF). Als een van deze factoren ontbreekt of verstoord is, kan de opname van vitamine B12 al belemmerd worden, wat kan leiden tot een B12-tekort.

Factoren die van belang zijn voor een goede B12 opname

Voldoende maagzuur is cruciaal voor het vrijmaken van B12 uit voedsel en voor de activatie van intrinsic factor (IF). Als er onvoldoende maagzuur aanwezig is, kan dit de eerste stappen van het opnameproces belemmeren, wat kan leiden tot een verminderde absorptie van B12.

Intrinsic Factor (IF), is een eiwit dat wordt geproduceerd in de maag. Het speelt een cruciale rol bij de opname van vitamine B12 in de dunne darm. Het belangrijkste doel van IF is om vitamine B12 te binden en te beschermen tegen afbraak in de maag.

Doordat onze B12 liposomaal is wordt het automatisch al beschermd tegen afbraak in de maag, of je nu wel of niet voldoende IF en maagzuur hebt. Op deze manier heb je:

  • een veel betere opname;
  • je bent niet afhankelijk van allerlei voorwaarden in je lichaam;
  • er vindt een direct overdracht plaats naar de cellen.

Voor wie liposomale vitamine B12 de oplossing?

Ouderen: Naarmate mensen ouder worden vermindert de productie van maagzuur. Liposomale B12 is de oplossing voor mensen met een verminderde maagzuurproductie.


Vegetariërs en Veganisten: Vitamine B12 komt voornamelijk voor in dierlijke producten. Mensen die een vegetarisch of veganistisch dieet volgen, hebben mogelijk een hoger risico op een B12-tekort. Liposomale B12 biedt dan een efficiëntere opname in vergelijking met niet-liposomale supplementen, omdat de opname tot wel 20x hoger is bij onze liposomale vitamine B12.


Mensen met Maagzuurproblemen: Mensen met aandoeningen die de maagzuurproductie verminderen, zoals atrofische gastritis of die maagzuuronderdrukkende medicijnen gebruiken. Met onze liposomale B12 omzeil je de maagzuurafhankelijkheid.


Mensen met Pernicieuze Anemie: Dit is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam antilichamen aanmaakt tegen intrinsic factor, wat nodig is voor de opname van B12. Liposomale B12 kan een optie zijn voor mensen met pernicieuze anemie.


Mensen met Spijsverteringsproblemen: dit zijn mensen met maag-darm stoornissen, galblaas verwijdering, voedselintoleranties, medicatiegebruik, maagzuurproblemen, etc. Zij hebben moeite met het opnemen van voedingsstoffen. Onze liposomale B12 verbetert de opname bij mensen met dergelijke aandoeningen. In dit geval is de combinatie met onze spijsverteringsenzymen optimaal.

Waar is vitamine B12 goed voor?

✓ Helpt bij de aanmaak van rode bloedcellen die het ijzergehalte op peil houden;
✓ Draagt bij aan het proces van celvernieuwing;
✓ Bevordert de energiestofwisseling;
✓ Zorgt mede voor een goede weerstand;
✓ Draagt bij aan het functioneren van het geheugen;
✓ Helpt om vermoeidheid en moeheid te verminderen;
✓ Draagt bij aan de normale werking van het zenuwstelsel.

Zorg voor een gezonde darmflora en eet gezond: Zorg ervoor dat je genoeg groenten, fruit rijk en vezels. Vezels zijn ook super belangrijk; ze vormen een voedingsbron voor je goede darmbacteriën, zodat zij kunnen groeien. Onze psyllium husk is zo’n goede vezel! Daarnaast hebben wij ook spijsverteringsenzymen; deze spelen een cruciale rol bij de vertering van je voeding. Eet vooral gevarieerd en het liefst biologisch. Een gezonde darmflora is essentieel voor een sterk immuunsysteem. Het bevordert een evenwichtige immuunrespons en beschermt tegen overmatige ontstekingen, allergieën en infecties.


Drink genoeg (gezuiverd) water en kruidenthee: Drink minimaal 1,5 tot 2 liter per dag zodat je lichaam alle voedingsstoffen goed door het lichaam kan transporteren en de afvalstoffen kan afvoeren. Met extra hulp van onze Chlorella reinig je je ook nog je darmen. Het ondersteunt je lever, verbetert je weerstand en voedt eveneens je darmflora. Afvalstoffen worden op deze manier extra goed afgevoerd.


Beweeg regelmatig: Probeer elke dag wat lichaamsbeweging te krijgen, zoals wandelen, fietsen of sporten. Dit helpt je immuunsysteem actief te blijven. Overmatige inspanning kan juist je immuunsysteem verzwakken dus vind een goede balans.


Slaap voldoende: Zorg dat je genoeg slaapt, want slaaptekort kan je weerstand verminderen. Tijdens de slaap worden belangrijke immuunfuncties uitgevoerd, zoals de productie van antilichamen en andere immuuncellen die infecties bestrijden. Probeer elke nacht ongeveer 7-9 uur slaap te krijgen.
Vermijd stress: Probeer stress te verminderen door te ontspannen, te mediteren of leuke dingen te doen die je blij maken. Chronische stress kan het immuunsysteem verzwakken en het risico op infectieziekten verhogen.


Stop met roken: Als je rookt, probeer dan te stoppen. Roken verzwakt je immuunsysteem wat je vatbaarder maakt voor o.a. virussen.

Voed je lichaam aanvullend met supplementen: Voor een goed werkend immuunsysteem zijn verschillende voedingsstoffen nodig.

Wat betekent liposomaal?

De term ‘liposomaal’ komt uit het Latijn, waarin ‘lipos’ vet betekent. Lipsomale vitaminen en mineralen zijn beschermd met een vet-laagje (fosfolipiden) die de vitaminen of mineralen beschermen tegen de spijsverteringssappen.

Doordat de werkzame stoffen beschermd worden, kunnen ze dus het spijsverteringsproces beter overleven en in de darmen terechtkomen.

Daar versmelt het liposoom met de celwand en komen de werkzame bestanddelen vrij en in de bloedstroom terecht. Dit zorgt daardoor voor maar liefst een 20x betere opname.

Wist jij dat we ook een liposomale magnesium en liposomale vitamine C hebben?