Waarom is het beter dat vitamine B12 liposomaal is?

15 januari 2024

Om dit te kunnen begrijpen dien je eerst te weten dat er een aantal factoren van belang zijn voor een goede opname van vitamine B12, namelijk voldoende maagzuur en voldoende intrinsic factor (IF). Als een van deze factoren ontbreekt of verstoord is, kan de opname van vitamine B12 al belemmerd worden, wat kan leiden tot … Continued

Waarom is het beter dat vitamine B12 liposomaal is?

Om dit te kunnen begrijpen dien je eerst te weten dat er een aantal factoren van belang zijn voor een goede opname van vitamine B12, namelijk voldoende maagzuur en voldoende intrinsic factor (IF). Als een van deze factoren ontbreekt of verstoord is, kan de opname van vitamine B12 al belemmerd worden, wat kan leiden tot een B12-tekort.

Factoren die van belang zijn voor een goede B12 opname

Voldoende maagzuur is cruciaal voor het vrijmaken van B12 uit voedsel en voor de activatie van intrinsic factor (IF). Als er onvoldoende maagzuur aanwezig is, kan dit de eerste stappen van het opnameproces belemmeren, wat kan leiden tot een verminderde absorptie van B12.

Intrinsic Factor (IF), is een eiwit dat wordt geproduceerd in de maag. Het speelt een cruciale rol bij de opname van vitamine B12 in de dunne darm. Het belangrijkste doel van IF is om vitamine B12 te binden en te beschermen tegen afbraak in de maag.

Doordat onze B12 liposomaal is wordt het automatisch al beschermd tegen afbraak in de maag, of je nu wel of niet voldoende IF en maagzuur hebt. Op deze manier heb je:

  • een veel betere opname;
  • je bent niet afhankelijk van allerlei voorwaarden in je lichaam;
  • er vindt een direct overdracht plaats naar de cellen.

Voor wie liposomale vitamine B12 de oplossing?

  • Ouderen: Naarmate mensen ouder worden vermindert de productie van maagzuur. Liposomale B12 is de oplossing voor mensen met een verminderde maagzuurproductie.
  • Vegetariërs en Veganisten: Vitamine B12 komt voornamelijk voor in dierlijke producten. Mensen die een vegetarisch of veganistisch dieet volgen, hebben mogelijk een hoger risico op een B12-tekort. Liposomale B12 biedt dan een efficiëntere opname in vergelijking met niet-liposomale supplementen, omdat de opname tot wel 20x hoger is bij onze liposomale vitamine B12.
  • Mensen met Maagzuurproblemen: Mensen met aandoeningen die de maagzuurproductie verminderen, zoals atrofische gastritis of die maagzuuronderdrukkende medicijnen gebruiken. Met onze liposomale B12 omzeil je de maagzuurafhankelijkheid.
  • Mensen met Pernicieuze Anemie: Dit is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam antilichamen aanmaakt tegen intrinsic factor, wat nodig is voor de opname van B12. Liposomale B12 kan een optie zijn voor mensen met pernicieuze anemie.
  • Mensen met Spijsverteringsproblemen: dit zijn mensen met maag-darm stoornissen, galblaas verwijdering, voedselintoleranties, medicatiegebruik, maagzuurproblemen, etc. Zij hebben moeite met het opnemen van voedingsstoffen. Onze liposomale B12 verbetert de opname bij mensen met dergelijke aandoeningen. In dit geval is de combinatie met onze spijsverteringsenzymen optimaal.

Waar is vitamine B12 goed voor?

✓ Helpt bij de aanmaak van rode bloedcellen die het ijzergehalte op peil houden;
✓ Draagt bij aan het proces van celvernieuwing;
✓ Bevordert de energiestofwisseling;
✓ Zorgt mede voor een goede weerstand;
✓ Draagt bij aan het functioneren van het geheugen;
✓ Helpt om vermoeidheid en moeheid te verminderen;
✓ Draagt bij aan de normale werking van het zenuwstelsel.

Wat betekent liposomaal?

De term ‘liposomaal’ komt uit het Latijn, waarin ‘lipos’ vet betekent. Lipsomale vitaminen en mineralen zijn beschermd met een vet-laagje (fosfolipiden) die de vitaminen of mineralen beschermen tegen de spijsverteringssappen.

Doordat de werkzame stoffen beschermd worden, kunnen ze dus het spijsverteringsproces beter overleven en in de darmen terechtkomen.

Daar versmelt het liposoom met de celwand en komen de werkzame bestanddelen vrij en in de bloedstroom terecht. Dit zorgt daardoor voor maar liefst een 20x betere opname.

Wist jij dat we ook een liposomale magnesium en liposomale vitamine C hebben?

Stel je vraag