Resistent zetmeel een superfood voor gezonde darmen?

23 juni 2020

Resistent zetmeel ooit van gehoord? het is in elk geval heel belangrijk voor het voeden van je darmflora! Je staat er misschien niet zo bij stil, maar je darmen vertellen je veel over hoe het staat met je gezondheid. Onze darmen zijn de basis van onze gezondheid.  Het schijnt dat 8 op de 10 Nederlanders rondlopen … Continued

Resistent zetmeel een superfood voor gezonde darmen?

Resistent zetmeel ooit van gehoord? het is in elk geval heel belangrijk voor het voeden van je darmflora! Je staat er misschien niet zo bij stil, maar je darmen vertellen je veel over hoe het staat met je gezondheid. Onze darmen zijn de basis van onze gezondheid. 

Het schijnt dat 8 op de 10 Nederlanders rondlopen met spijsverteringsklachten; vage klachten als gebrek aan energie, opgeblazen gevoel, overmatige winderigheid, slechte stoelgang, allergieën, eczeem en (huid)ontstekingen kunnen allemaal gelinkt worden aan je darmflora. Je weet wel, die biljoenen bacteriën in je darmen die alles wat je eet moeten omzetten in bruikbare stoffen en energie voor je lichaam. 

Een gezonde darmflora is dus belangrijk voor een goed functionerende spijsvertering, maar ook voor de opname van vitamines en mineralen èn daarnaast ook nog belangrijk voor een goede weerstand! Wist je dat zo’n beetje een kwart van je darm bestaat uit cellen van het immuunsysteem? Die zorgen ervoor dat je niet ziek wordt van wat je eet én ze bestrijden parasieten, gisten en schimmels die per ongeluk mee naar binnen komen.

DIE DARMEN VAN ONS ZIJN DUS WEL DE MOEITE WAARD OM GOED VOOR TE ZORGEN!

In onze darmen vindt een voortdurende strijd plaats tussen goede en slechte bacteriën. Er zijn namelijk grofweg 2 groepen bacteriën, de nuttige (goede) bacteriën en de schadelijke (slechte) darmbacteriën. 

Bij een gezonde darmflora zijn de nuttige en schadelijke darmbacteriën met elkaar in evenwicht. Dit betekent dat de hele darmwand ‘bezet’ is met bacteriën, en dat er voldoende goede bacteriën zijn. Wanneer een darmflora verstoord raakt (bijv door ziekte of infectie, bepaalde medicatie, ongezonde vezelarme voeding), dan ontstaan er lege plekken op de darmwand. De schadelijke bacteriën kunnen zichzelf dan gaan vermenigvuldigen, en daarom klachten veroorzaken. Het is dan nog moeilijk voor de goede bacteriën om voet aan de grond te blijven houden wanneer de slechte bacteriën zichzelf razendsnel vermenigvuldigen. 

Hoe houd je je darmflora dan gezond? 

Door de goede bacteriën volop eten te geven. Allereerst door een grote variatie aan onbewerkte, liefst biologische en zo vers mogelijke producten te eten. Veel groenten dus in alle kleuren van de regenboog! Onze daily detox is ook een goede prebiotica voor je darmen. En resistent zetmeel mag daarbij niet ontbreken: laat je goede darmbacteriën hiervan smullen!

Resistent zetmeel is een prebiotica en voedt je gezonde darmbacteriën. Zetmeel wordt toch direct omgezet in suiker? Hoor ik je denken? Ja, dat klopt, maar resistent zetmeel wordt gevormd wanneer aardappelen en rijst, gekookt en vervolgens weer afgekoeld worden. De koeling zorgt ervoor dat een deel van het verteerbare zetmeel wordt omgezet in resistent zetmeel via een proces genaamd retrogradatie. Een koude gekookte aardappel heeft daarom ook veel minder effect op je bloedsuikerspiegel. Het zetmeel wordt stijf op elkaar gedrukt door het afkoelen en kan niet meer worden afgebroken tot glucose door onze spijsverteringsenzymen. Ik moet er wel bij vermelden dat een volkoren variant meer resistent zetmeel bevat dan bijvoorbeeld witte rijst. Je vindt dit type zetmeel ook van nature in de onrijpe groene bananen, ongekookte havermout, linzen en kikkererwten. 

Met meer gezonde darmbacteriën, ondersteun je je lijf! 

Wil je nu ook een lekker recept met veel voeding voor je dikke darm bacteriën? Kijk dan eens hieronder!

Mega gezonde aardappelsalade voor 2 personen

Wat heb je nodig?

  • 250 gram sperziebonen
  • 250 gram biologische krieltjes in de schil
  • 3 eieren
  • 2 sjalotten
  • 2 el griekse yoghurt
  • 3 tl mosterd
  • verse kruiden  peterselie, dille en bieslook 7 gram
  • zout en peper

Halveer de krieltjes en kook ze in 12 minuten gaar met schil

Kook de eieren hard

Dop de sperziebonen en halveer ze en kook ze totdat ze net beetgaar zijn, spoel ze dan af onder de koude kraan zodat ze niet na garen.

Snijd de sjalotjes fijn. Doe ze samen met 1 el witte wijnazijn, de vers gesneden kruiden, de griekse yoghurt en de mosterd in een kommetje en meng alles goed. 

Doe de afgekoelde aardappels en sperziebonen in een grote schaal en voeg de kruidenmayonaise toe en hussel het goed door elkaar. Snijd de eieren in kwarten en decoreer deze op de schaal. Bestrooi evt nog met wat zout en peper. Ter garnering kun je ook nog wat tuinkers of geroosterde zonnebloempitten gebruiken.

Een heerlijke lauw warme salade met veel gezonde vezels voor je dikke darmbacterien. Enjoy!

Stel je vraag