Magnesium tekort, een veelvoorkomend probleem

8 juni 2021

Wist jij dat meer dan 60% van de Nederlanders een magnesium tekort heeft? Wat is magnesium eigenlijk en wat doet het voor ons lijf? De voordelen van magnesium Het supplement magnesium is populair onder sporters, maar aangezien het – net als calcium – bijdraagt aan een normale spierwerking en daarnaast je spieren soepel houdt, heeft … Continued

Magnesium tekort, een veelvoorkomend probleem

Wist jij dat meer dan 60% van de Nederlanders een magnesium tekort heeft? Wat is magnesium eigenlijk en wat doet het voor ons lijf?

De voordelen van magnesium

Het supplement magnesium is populair onder sporters, maar aangezien het – net als calcium – bijdraagt aan een normale spierwerking en daarnaast je spieren soepel houdt, heeft praktisch iedereen er baat bij. Je lichaam kan zelf geen magnesium aanmaken, dus moet het uit je voeding en uit suppletie komen. Naast een goede spierwerking is er met magnesium nog veel meer voordeel te behalen. We vertellen je er alles over in dit blog.

Magnesium uit je voeding halen

Om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen, doe je er goed aan gezond en gevarieerd te eten. Magnesium komt voor in verschillende voedingsmiddelen. Je lichaam neemt magnesium op aan het einde van de dunne darm. De opname van magnesium uit je voeding varieert van 20 tot 60 procent. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium, zijn:

  • groene bladgroenten zoals spinazie, andijvie, boerenkool en raapstelen;
  • noten;
  • rauwe cacao;
  • avocado’s;
  • bananen;
  • zeewier en algen;
  • broccoli;
  • peulvruchten.

Veel mensen vinden het lastig om consequent de dagelijks aanbevolen hoeveelheid magnesium (300 milligram voor vrouwen, 350 voor mannen) uit de voeding binnen te krijgen. Houd er rekening mee dat voeding met een hoog gehalte aan fytaat de opname van magnesium ook nog eens vermindert. Fytaat is een stof die voorkomt in volkoren graanproducten.

Waarom zou je magnesium als supplement nemen?

Omdat je lichaam zelf geen magnesium aan kan maken en je via voeding niet altijd voldoende magnesium binnenkrijgt, kan het raadzaam zijn dit aan te vullen middels suppletie. Magnesium is namelijk een mineraal en mineralen zijn belangrijk voor je gezondheid, omdat ze ervoor zorgen dat vitaminen hun werk kunnen doen in je lichaam. Het mineraal magnesium stuurt honderden verschillende enzymen aan, die ervoor zorgen dat allerlei processen in je lichaam goed verlopen. Zo ondersteunt magnesium bijvoorbeeld het geheugen en het concentratievermogen en draagt het bij aan vermindering van vermoeidheid en moeheid. 

Voor wie is magnesium goed?

Magnesium speelt een grote rol bij het behoud van sterke botten en soepel spieren. Daarnaast heeft het een positieve invloed op de werking van ons zenuwstelsel. Iedereen kan dus baat hebben bij voldoende magnesium, maar in sommige fases van je leven kan je het meer nodig hebben dan anders. Dames in de overgang (of bijna overgang) hebben vaak last van gebrek aan energie, magnesium ondersteunt het energie niveau. Maar ook wanneer je in een stressvolle periode zit, veel en intensief sport of slecht slaapt, kan magnesium uitkomst bieden.


Het voordeel van liposomale magnesium 

Als je je verdiept in de werking van magnesium en in magnesium als suppletie, dan zul je lezen dat er veel verschil is in de opneembaarheid van verschillende magnesiumverbindingen, die als supplement worden aangeboden. Die opneembaarheid is belangrijk om ervoor te zorgen dat magnesium echt in je lichaam terecht komt op de plaatsen waar het nodig is. De allerbeste magnesiumverbinding is momenteel magnesiumtauraat. Deze wordt ruim 6 keer zo goed als een magnesiumcitraat opgenomen. Echter, doordat wij magnesiumcitraat voorzien van een liposomaal omhulsel, wordt deze meer dan 20 keer zo goed opgenomen. Hierdoor is de werking van liposomale magnesium van Blend New Day maar liefst meer dan 3 keer sterker! Daarom kiezen we bij Blend New Day heel bewust voor deze variant.

Benieuwd naar ons magnesium supplement? Bekijk dan onze liposomale magnesium.

Stel je vraag