19 apr 14:14

Magnesium tekort, een veelvoorkomend probleem

Magnesium liposomaal
Wist je dat een aanzienlijk deel van de Nederlanders, meer dan 60%, kampt met een tekort aan magnesium? Laten we eens duiken in wat magnesium eigenlijk is en welke voordelen het biedt voor ons lichaam.

De voordelen van magnesium

Magnesium behoort tot de mineralen, vergelijkbaar met ijzer, zink, calcium en chroom. Aangezien ons lichaam dit mineraal niet zelf kan produceren, dienen we het te verkrijgen uit onze voeding of door middel van supplementen. Magnesium is van essentieel belang voor het menselijk systeem, omdat het betrokken is bij maar liefst 400 verschillende lichaamsfuncties. Dit mineraal speelt een cruciale rol bij het bevorderen van welzijn, het verhogen van energieniveaus, ontspanning en een rustgevend gevoel, en het verbeteren van het geheugen. Het staat bekend als het anti-stress mineraal vanwege zijn vermogen om stress te verminderen. Magnesium heeft een kalmerende invloed op zowel spieren als bloedvaten, wat bijdraagt aan het behoud van ontspanning in tijden van stress en de regulatie van de bloeddruk. Bovendien ondersteunt het de aanmaak van hormonen, waardoor het bijdraagt aan een betere hormoonbalans in het lichaam.

Magnesium uit je voeding halen

Om optimaal van vitamines en mineralen te profiteren, is het essentieel om een gezond en gevarieerd te eten. Alleen een gezonde darmfunctie zorgt ervoor dat je lichaam magnesium optimaal kan opnemen aan het einde van de dunne darm; de opname van magnesium uit voeding kan variëren, en wel tussen de 20 tot 60 procent. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium, zijn:

 • groene bladgroenten zoals spinazie, andijvie, boerenkool en raapstelen;
 • noten;
 • rauwe cacao;
 • avocado’s;
 • bananen;
 • zeewier en algen;
 • broccoli;
 • peulvruchten.

Veel mensen vinden het lastig om consequent de dagelijks aanbevolen hoeveelheid magnesium (300 milligram voor vrouwen, 350 voor mannen) uit de voeding binnen te krijgen. Houd er rekening mee dat voeding met een hoog gehalte aan fytaat de opname van magnesium ook nog eens vermindert. Fytaat is een stof die voorkomt in volkoren graanproducten.

Waarom zou je magnesium als supplement nemen?

Omdat je lichaam zelf geen magnesium aan kan maken en je via voeding niet altijd voldoende magnesium binnenkrijgt, kan het raadzaam zijn dit aan te vullen middels suppletie.

Wist je trouwens dat magnesium ook een belangrijke rol speelt bij vrouwen in de overgang? Lees meer hierover in dit blog

Wist je dat je bij fysieke of emotionele stress veel meer magnesium verbruikt? Je spant je schouders, nek, kaken of buik ongemerkt aan, waardoor je spieren meer magnesium nodig hebben om hun werk te kunnen doen.

Magnesium bevordert de spierontspanning. En werkt dus kalmerend. Zo vermindert het ook direct stress. Het wordt daarom ook wel het anti-stress mineraal genoemd. Door extra magnesium te nemen kun je voorkomen dat je lichaam magnesium tekort komt. Een magnesiumtekort maakt je namelijk ook weer gevoeliger voor stress.

Voor wie is magnesium goed?

Magnesiumsupplementen zijn nuttig zijn voor verschillende groepen mensen, afhankelijk van hun levensstijl, gezondheidstoestand en voedingsgewoonten. Hier zijn enkele situaties waarin het aanvullen van magnesium van belang is:

 1. Sporters: Intensieve lichamelijke activiteit kan leiden tot verlies van magnesium via zweet. Supplementen helpen om de magnesiumniveaus op peil te houden, wat essentieel is voor een normale spierfunctie en herstel na inspanning.
 2. Mensen met een onevenwichtig dieet: Als iemand regelmatig voedingsmiddelen eet die weinig magnesium bevatten, is suppletie nodig om te voldoen aan de dagelijkse behoefte. Bijvoorbeeld, mensen die weinig groene bladgroenten, noten en zaden consumeren.
 3. Oudere volwassenen: Met de leeftijd kan de opname van magnesium verminderen. Oudere volwassenen lopen mogelijk een hoger risico op een magnesiumtekort, wat kan bijdragen aan spierzwakte en vermoeidheid.
 4. Mensen onder stress: Stress kan de magnesiumniveaus in het lichaam verminderen. Magnesium suppletie helpt om de balans te herstellen en stress gerelateerde symptomen zoals gespannen spieren en slapeloosheid te verminderen.
 5. Vrouwen in de menopauze: Vrouwen in de menopauze hebben baat bij magnesiumsupplementen, omdat magnesium helpt bij het verminderen van symptomen zoals stemmingswisselingen, vermoeidheid en spierkrampen. Lees meer hierover in blog.

Het voordeel van liposomale magnesium 

Als je je verdiept in de werking van magnesium en in magnesium als suppletie, dan zul je lezen dat er veel verschil is in de opneembaarheid van verschillende magnesiumverbindingen, die als supplement worden aangeboden. Die opneembaarheid is belangrijk om ervoor te zorgen dat magnesium echt in je lichaam terecht komt op de plaatsen waar het nodig is. De allerbeste magnesiumverbinding is momenteel magnesiumtauraat. Deze wordt ruim 6 keer zo goed als een magnesiumcitraat opgenomen. Echter, doordat wij magnesiumcitraat voorzien van een liposomaal omhulsel, wordt deze meer dan 20 keer zo goed opgenomen. Hierdoor is de werking van liposomale magnesium van Blend New Day maar liefst meer dan 3 keer sterker! Daarom kiezen we bij Blend New Day heel bewust voor deze variant.

Benieuwd naar ons magnesium supplement? Bekijk dan onze liposomale magnesium.