Hormonen

1 oktober 2020

Opvliegers, migraine, vermoeidheid, moeilijk kunnen afvallen, somber, droge mond, verandering van je huidconditie? Het kan allemaal te maken hebben met je hormoonbalans. Verderop in dit blog ook een heerlijk hormoon proof recept! HormonenZe regelen van alles, je humeur, je vruchtbaarheid, je slaap, je spieropbouw, je lichaamsgewicht. Echt, je kunt het zo gek niet bedenken of … Continued

Hormonen

Opvliegers, migraine, vermoeidheid, moeilijk kunnen afvallen, somber, droge mond, verandering van je huidconditie? Het kan allemaal te maken hebben met je hormoonbalans. Verderop in dit blog ook een heerlijk hormoon proof recept!

Hormonen
Ze regelen van alles, je humeur, je vruchtbaarheid, je slaap, je spieropbouw, je lichaamsgewicht. Echt, je kunt het zo gek niet bedenken of er zijn hormonen bij betrokken. Hormonen werken met elkaar samen, kunnen elkaar versterken of juist onderdrukken. Kortom, de hormoonhuishouding is een behoorlijk ingewikkeld systeem.

Manage je vetweefsel
Heb je wat overtollige kilo’s rondom je buik? Je zou het niet verwachten, maar deze vetcellen zijn ware hormoonfabriekjes. Ze maken hormonen die je helpen verzadigen (dat is fijn), maar ze kunnen ook hormonen maken die je stofwisseling in de war schoppen (dat is minder fijn), bijvoorbeeld door je minder gevoelig te maken voor het hormoon insuline. Val je moeilijk af dan kan dit juist te maken hebben met de disbalans van je hormonen. 
Een gezond gewicht is een van de beste voorwaarden voor een gezonde hormoonbalans. Ben je te zwaar, probeer dan gezond af te vallen. 
 
Voeding speelt een hele grote rol op onze hormoonhuishouding
De basisregel voor een gezonde hormoonbalans is, honger jezelf niet uit! Het is erg belangrijk dat je lichaam voldoende (goede) voedingsmiddelen binnenkrijgt, let erop wat je eet en eet altijd voldoende. 
 
Eet zoveel mogelijk natuurlijke (groene) voeding
Het eten van voorbewerkt voedsel voorzien van veel snelle koolhydraten, suikers en vetten heeft een negatief effect op onze hormoonhuishouding. Hormonen en voeding is dus wel degelijk iets om even bij stil te staan. Eet het liefst zo veel mogelijk plantaardige/natuurlijke voedingsmiddelen, puur en onbewerkt voor een gezond lichaam en een gezonde hormoonhuishouding.
 
Bewezen zinvol lijkt o.a. mediterrane voeding. Dit is voeding wat heel rijk is aan groenten, minimaal 300 tot 500 gram per dag. Daarnaast rijk aan vis, noten en olijfolie. 

Vet is nodig voor de aanmaak van de belangrijkste hormonen; zorg er dus voor dat je ze voldoende binnenkrijgt. Kies wel voor de juiste vetsoorten! Zoals kokosolie en omega3

Kaneel, kurkuma, knoflook, gember, cayennepeper, zwarte peper, maca & (rauwe) cacao hebben ook een positief effect op je hormonen; laat deze dus ook (afwisselend) in je eetpatroon voorkomen.

Slik bij wat je tekort komt aan voedingsstoffen
Het lijkt erop dat tegenwoordig veel mensen een tekort aan Vitamine D hebben. Ons lichaam kan deze (hormoon) vitamine zelf aanmaken door zonlicht, alleen is er te weinig zon in Nederland om aan de hoeveelheid te voldoen die je lijf elke dag nodig heeft.

Daarnaast moet je jezelf de vraag stellen, eet ik elke dag minimaal 100 gram vette vis en minimaal 300 tot 500 gram groenten per dag. Zoniet, dan doe je er verstandig aan vitaminen bij te slikken.

Ervaar je veel stress, dan is magnesium ook een goede aanvulling samen met My Daily Detox, het supplement met super goede detox eigenschappen wat helpt afvalstoffen uit je lijf te filteren! Het barst ook van de groene voedingsstoffen, niet voor niets onze chlorella; oftewel super greens!

Op zoek naar een hormoon proof tussendoortje of lunch? 

Dit groentebrood is naast dat het erg lekker is, ook heel voedzaam voor je lijf en je hormoonbalans. Je kunt dit brood op elk moment van de dag eten, lekker met een klein beetje ongezouten roomboter of wat kokosolie.

Dit heb je nodig:

  • 175 gram havermout
  • 1 tl bakpoeder
  • 100 gram volkoren boekweitmeel
  • 100 gram zonnebloempitten
  • 1 el gebroken lijnzaad
  • 200 ml tomatenpuree
  • 200 ml warm water
  • twee eieren
  • een flinke eetlepel kokosolie/vet op kamertemperatuur
  • twee bosuitjes, fijn gesneden
  • een rode paprika, in kleine stukjes gesneden
  • 100 gram gewassen bladspinazie
  • een grote tomaat, in kleine stukjes gesneden
  • twee eetlepels Italiaanse kruiden
  • een theelepel kurkuma
  • een snufje zwarte peper

Tip: Je kunt er natuurlijk heel veel andere groenten aan toevoegen, fijn ook om restjes groenten op te maken 😉

Enjoy!

Stel je vraag