Vloeibare collageen 8000 mg
Versterk je schoonheid van binnenuit met ons...
Absoluut hebben hormonen een grote invloed op de huid; dat wist je waarschijnlijk zelf ook wel. Denk eens aan de puberteit. Zo hé, die hormonen razen door het lichaam van die puber. Dat kun je merken in gedrag maar ook zien aan de huid. Sommige pubers hebben heel veel last van acné. Zo geldt dat ook voor … Continued
Onze menstruatie cyclus is ook een periode waarin de hormonen schommelen. De meeste huidklachten treden op in het tweede deel van de cyclus. Want wat gebeurt er dan in je lichaam? Na het bereiken van een piek, begint de hoeveelheid oestrogeen nu te dalen. Hierdoor krijgt het mannelijke geslachtshormoon testosteron ‘meer speelruimte’. Dit heeft onder meer effect op de talgproductie; deze neemt toe, waardoor de poriën kunnen gaan verstoppen en puistjes de kop op steken. Hormonen hebben dus echt invloed op jouw huid.
Ben je zwanger? Dan heb je ook een grote hormonale schommeling! Sommigen vrouwen gaan letterlijk stralen als ze zwanger zijn. Dat komt door die stijgende oestrogeen- en progesteronspiegels. Maar dat geldt helaas niet voor iedereen. De toegenomen doorbloeding kan juist ook zorgen voor rode vlekken, “spinnewebjes” / couperose. Ook kunnen de hormonen zorgen voor pigmentvlekken, sproeten die donkerder worden of een zwangerschapsmasker (melasma). Maar ook die acne uit de puberteit kan weer optreden.
Na de geboorte dalen de hormonen abrupt waardoor je huid er ineens dof kan uitzien. Samen met de verminderde collageen-aanmaak kun je ook ineens fijne lijntjes zien verschijnen. De huidbarrière wordt bovendien weer zwakker, waardoor allergenen, irriterende stoffen en bacteriën makkelijk de huid binnendringen. Producten die je normaal met veel plezier gebruikte, kun je nu ineens niet meer verdragen. Tel daarbij een flinke dosis slaaptekort en stress op en je begrijpt waarom je na je bevalling ineens last kunt krijgen van een overgevoelige, geïrriteerde huid.
En als we dan kijken naar de overgang, weer een belangrijke hormonale verandering. Dan zien we de hoeveelheid oestrogenen in het lichaam dalen, waardoor de mannelijke geslachtshormonen wat meer de overhand kunnen krijgen; en dat kun je ook vaak merken aan de huid. Bijvoorbeeld aan het verschijnen van vervelende haartjes in het gezicht. Of puistjes.
Het is trouwens zo dat zo’n 10 jaar voor de overgang, deze hormonale verandering al kan beginnen. Het hormoon oestrogeen daalt dus geleidelijk, wat zorgt voor minder collageen aanmaak. Hierdoor merken vrouwen het zeker invloed heeft op de huid. De huid wordt dunner en droger en is minder elastisch is, waardoor rimpels meer zichtbaar worden.
Ik snap dat je na dit verhaal een beetje hekel gaat krijgen aan onze hormonen, maar dat is niet de bedoeling. Het is fijn om te begrijpen waardoor bepaalde huidveranderingen ontstaan. Wat kun je nu zelf doen om een beetje goed voor deze o zo belangrijke hormonen te zorgen?
De belangrijkste adviezen zul je ongetwijfeld zelf al weten 😉
Van roken, overmatig zonnen, alcohol, en suikers wordt je huid niet mooier!
Zorg allereerst voor gezonde voeding en vergeet niet voldoende omega 3 in te nemen, deze zijn erg belangrijk voor een gezonde hormoonbalans en gezonde celwanden. Hierdoor kunnen afvalstoffen goed de cel verlaten en voedingsstoffen goed je cel bereiken. Vul ook je collageen voorraad aan, aangezien deze sterk vermindert door onze dalende oestrogenen. Je huid zal hier enorm van opknappen. Zorg voor voldoende slaap en vergeet niet te genieten zodat er genoeg gelukshormonen vrijkomen. Want ook deze hebben we!
Mocht je veel vervelende klachten ervaren tijdens je overgang, zoals nachtzweten, spanningen, stemmingswisselingen, opvliegers dan kun je overwegen onze Pre meno control eens te gaan gebruiken. Deze is volledig samengesteld op basis van kruiden. Meer weten? Check dan Pre meno control.
Wil je nog meer lezen over hormonen en de huid check Hormooncommunity!