Hoe peppen we onze weerstand op, nu het gure herfstweer losbarst?

5 november 2020

Een goede weerstand is super belangrijk! Hoe hoger je weerstand, hoe beter je lichaam beschermd is tegen virussen! Er zijn natuurlijk altijd oorzaken waarop we geen invloed hebben zoals bepaalde medicatie en ziektes. Maar wat betreft voeding en leefstijl, daar kun je natuurlijk wel veel aan doen! Door genoeg groenten en fruit te eten Nederlanders … Continued

Hoe peppen we onze weerstand op, nu het gure herfstweer losbarst?

Een goede weerstand is super belangrijk! Hoe hoger je weerstand, hoe beter je lichaam beschermd is tegen virussen! Er zijn natuurlijk altijd oorzaken waarop we geen invloed hebben zoals bepaalde medicatie en ziektes. Maar wat betreft voeding en leefstijl, daar kun je natuurlijk wel veel aan doen!

Door genoeg groenten en fruit te eten

Nederlanders eten gemiddeld 145 gram groenten en 116 gram fruit per dag, volgens de peiling van het RIVM. Dat is veel minder dan de aanbevolen 250 gram groenten en 200 gram fruit per dag (voedingscentrum).

Gezond ouder worden

Om onze lichaamscellen in balans en gezond te houden, is het juist belangrijk om goede onbewerkte voeding te eten. Volgens allerlei onderzoeken helpen antioxidanten je lichaam, om te vechten tegen ziektes. Juist in groenten en fruit zitten veel antioxidanten, zij voorzien ons lichaam van de juiste bouwstoffen om ons lijf te beschermen tegen bacteriën en virussen. Ook ontgiften ze het lichaam, verlagen ze de cholesterolspiegel en laten ze het lichaamsgewicht dalen en beperken ze de kans op hart- en vaatziekten. 

Gouden regel

Eet vooral veel appels, bessen, kiwi’s, peren, avocado’s, kersen en bananen. Wat betreft groenten staan boerenkool en broccoli bovenaan het rijtje evenals spruitjes en kiemen. Deze groenten bevatten sterke antikankerstoffen en zijn ook ideaal om de lever te ontgiften. Ook uien, sjalotten, prei, bieslook en vooral knoflook is belangrijk om vaak op het menu te zetten. Eigenlijk is de gouden regel; eet alle kleuren van de regenboog en varieer regelmatig door met de seizoenen mee te eten! 

En wat kun je nog meer doen naast gezond eten voor een goede weerstand?

  1. Voedingssupplementen: bepaalde voedingssupplementen helpen je immuunsysteem versterken en dragen bij aan je weerstand.
    Vitamine C ondersteunt je immuunsysteem waardoor het helpt je weerstand goed te houden.
    Vitamine D Vitamine D is belangrijk voor de functie van je immuunsysteem, maar ook voor het behoud sterke bottenspieren en tanden. Daarnaast is vitamine D betrokken bij de aanmaak van cellen en weefsels.
  2. Slaap/rust: circa 7 uur per nacht slaap werkt als medicijn. ‘s Nachts wordt je lichaam namelijk gereset en worden de afvalstoffen afgevoerd. Zo begin je iedere dag met een schone lei.
  3. Hygiëne: was regelmatig je handen en ventileer de kamers in je huis goed.
  4. Beweging/sport: door beweging vergroot je het aantal witte bloedcellen in je lichaam, welke helpen infecties tegen te gaan. Daarnaast komen door beweging endorfines vrij, hormonen waardoor je je positiever voelt en die de kwaliteit van slaap verbeteren. Dat verhoogt zowel je immuunsysteem als je weerstand. Doe niet te extreem, want te veel sporten is juist een aanslag op je immuunsysteem!

Makkelijk

Een groentesap is de ideale manier om veel gevarieerde groenten ineens binnen te krijgen. Het is best een klusje, maar zo krijg jij wel makkelijk voldoende vitamines, mineralen en antioxidanten binnen om je lichaam te laten functioneren zoals het hoort voor een langer en gezonder leven.
Het verse sap voedt je lichaamscellen maximaal en het voordeel is dat het direct in je bloed wordt opgenomen. Je voelt je fitter en je ervaart direct meer energie na het opdrinken van zo’n groentesap.

Zelf maken?

Wij adviseren je om een slowjuicer te gebruiken omdat op deze manier de groenten op een langzame manier worden geperst. De slowjuicer past kneuzend, malende en persende handelingen toe, waardoor enzymen en voedingsstoffen beter behouden blijven. Je kunt het eigenlijk het beste vergelijken met hoe je zelf op je eten kauwt. Je kunt natuurlijk zelf gaan experimenteren met smaken, erg leuk om te doen! Ben je niet zo van het experimenteren of wil je liever geen risico lopen dat de smaak tegenvalt? Hieronder hebben wij een aantal recepten voor je uitgekozen, welke gegarandeerd lekker zijn! 

Aan de slag!

Kies je recept en koop zoveel mogelijk biologische groenten en fruit.

Tip: Heb je groentesap over? Deze kun je tot 3 dagen in je koelkast bewaren in een afgesloten glazen fles. 

Pure juice
2 stengels bleekselderij
Halve komkommer
Halve citroen (zonder schil)
2 groene appels
2 cm gember
Beetje kaneel
 
Sweet juice
1 rauwe rode biet
1 sinaasappel (zonder schil)
optioneel; 1 cm gember
 
Full juice
1 stengel bleekselderij
4 stronkjes broccoli
Halve ananas (kan met schil door de slowjuicer)

Stel je vraag