19 apr 16:15

Het Belang van Vitamine D met Vitamine K2

Vitamine D3 vegan met K2

Omdat ons lichaam vitamine D aanmaakt onder invloed van de zon, krijgen veel Nederlanders – vooral in de wintermaanden – te weinig vitamine D binnen. Belangrijk dus om dit te suppleren. Maar wist je dat heet heel belangrijk is om hier ook vitamine K aan toe te voegen?

Gouden duo: Vitamine D3 & K2

Een van de meest cruciale vitamines voor het menselijk lichaam is vitamine D, die vaak wordt aangeduid als de “zonnevitamine.” Vitamine D is niet alleen van belang voor sterke botten, maar het heeft ook een nauwe relatie met vitamine K2. Dit weten heel vaak mensen niet.

Het is belangrijk om te begrijpen wat er gebeurt wanneer je alleen een vitamine D supplement neemt zonder vitamine K. De calcium wordt dan wel goed opgenomen door vitamine D, maar komt dan niet op de juiste plaats terecht. In plaats van in de botten kan calcium dan neerslaan in de vaatwand, waar het zorgt voor verstijving van de vaatwand en een hogere bloeddruk. Dit wil je voorkomen. Vitamine K is dus ontzettend belangrijk om te zorgen dat het calcium op de juiste plekken terecht komt, namelijk in onze botten.

Waarom is Vitamine D belangrijk?

Vitamine D staat bekend als de “zonnevitamine” omdat ons lichaam het kan synthetiseren wanneer de huid wordt blootgesteld aan zonlicht. Deze vitamine is essentieel voor diverse functies in het lichaam, waaronder:

 • Botgezondheid: Vitamine D is cruciaal voor de opname van calcium en fosfor, wat nodig is voor sterke en gezonde botten. Een tekort aan vitamine D kan leiden tot verzwakte botten en het risico op osteoporose vergroten.
 • Immuunsysteem: Vitamine D speelt een rol bij het reguleren van het immuunsysteem. Voldoende vitamine D-niveaus worden geassocieerd met een verminderd risico op infecties en auto-immuunziekten.
 • Mentale gezondheid: Er is steeds meer bewijs dat vitamine D een rol speelt bij het bevorderen van een gezonde mentale toestand. Een tekort aan vitamine D is in verband gebracht met depressie en stemmingsstoornissen.

Waarom is vitamine K belangrijk? 

Vitamine K is een in vet oplosbare vitamine die een cruciale rol speelt bij de bloedstolling en het behoud van gezonde botten. Er zijn twee belangrijke vormen van vitamine K: K1 en K2.

 • Vitamine K1 (Fylloquinon): Deze vorm van vitamine K komt voornamelijk voor in groene bladgroenten en helpt bij de bloedstolling.
 • Vitamine K2 (Menaquinon): Deze vorm is te vinden in gefermenteerde voedingsmiddelen, bepaalde kaassoorten en wordt ook geproduceerd door bacteriën in de darmen. Vitamine K2 is met name belangrijk voor de regulatie van calcium in het lichaam.

Vitamine K draagt bij aan een goed verloop van de bloedstolling, helpt bij de opname van mineralen en calcium in de botten en draagt bij aan de instandhouding van sterke botten, door te zorgen dat het op de juiste plek terecht komt.

De combinatie van vitamine D3 en vitamine K2

Vitamine D en vitamine K zijn dus essentiële voedingsstoffen voor je botten. Hoewel vitamine D talloze voordelen biedt, is het belangrijk om te begrijpen dat het nauw samenwerkt met vitamine K2. Vitamine K2 is betrokken bij de regulatie van calcium in het lichaam en werkt samen met vitamine D op verschillende manieren:

 1. Calciumregulatie: Terwijl vitamine D helpt bij de opname van calcium, zorgt vitamine K2 ervoor dat dit calcium op de juiste plaatsen wordt gedirigeerd, zoals de botten en tanden, en niet in de bloedvaten of zachte weefsels.
 2. Synergetisch effect: Vitamine D en K2 hebben een synergetisch effect, wat betekent dat ze elkaars werking versterken. Het gecombineerde gebruik van deze vitamines kan de gezondheid van de botten en het cardiovasculaire systeem bevorderen.
 3. Voorkomen van aderverkalking: Samen helpen deze vitamines bij het voorkomen van aderverkalking, waarbij calcium zich ophoopt in de bloedvaten en kan leiden tot hart- en vaatziekten.

Onze sunshine in a bottle in het kort

Sunshine in a Bottle is een hooggedoseerde vitamine D3 en K2 supplement. Het bevat 50 mcg vitamine D3 en 50 mcg vitamine K2 per capsule. De vitamine D3 uit dit supplement is 100% natuurlijk omdat het afkomstig is uit korstmossen en dus erg geschikt voor vegetariërs en veganisten. Vitamine D3 en K2 hebben elkaar nodig om goed te functioneren. Ze dragen samen sterk bij aan een goede botkwaliteit, betere elasticiteit van de bloedvaten en minder aderverkalking. Vitamine D3 verhoogt de calciumopname en K2 helpt bij de opname van mineralen/calcium in de botten/het botweefsel. Het zorgt ervoor dat calcium op de juiste plek in het lichaam terechtkomt.

 • Bevordert een goed calciumgehalte in het bloed;
 • Draagt bij aan de instandhouding van sterke botten;
 • Heeft een gunstige invloed op het celdelingsproces;
 • Heeft een positieve invloed op het immuunsysteem; 
 • Helpt bij het behoud van een sterk gebit; 
 • Speelt een rol bij het behouden van soepele en sterke spieren;
 • Helpt bij de normale bloedstolling;

Voor wie is dit supplement geschikt?

Vitamine D en K zijn over het algemeen geschikt voor alle mensen, maar het is belangrijk om te benadrukken dat individuele behoeften kunnen variëren op basis van leeftijd, gezondheidstoestand, dieet en andere factoren. Hieronder zijn enkele groepen mensen die bijzonder baat kunnen hebben bij vitamine D en K-supplementen:

 • Ouderen: Naarmate mensen ouder worden, kan de huid minder efficiënt vitamine D produceren bij blootstelling aan zonlicht. Bovendien kunnen ouderen vatbaarder zijn voor botverlies en osteoporose, waardoor vitamine D en K belangrijk zijn voor de botgezondheid.
 • Mensen met een beperkte blootstelling aan zonlicht: Individuen die weinig tijd buitenshuis doorbrengen of die in gebieden met weinig zonlicht wonen (waaronder Nederland) kunnen moeite hebben om voldoende vitamine D uit zonlicht te halen en kunnen profiteren van supplementen. Zeker ook wanneer je je altijd goed insmeert met een zonnefactor.
 • Mensen met een donkere huidskleur: Mensen met een donkere huid hebben over het algemeen meer blootstelling aan zonlicht nodig om voldoende vitamine D aan te maken, vanwege de hogere melaninegehalte in hun huid, wat het natuurlijke productieproces belemmert.
 • Patiënten met bepaalde aandoeningen: Mensen met aandoeningen zoals osteoporose, osteopenie, coeliakie, inflammatoire darmziekten, en andere aandoeningen die de opname van voedingsstoffen kunnen beïnvloeden, kunnen baat hebben bij vitamine D- en K-supplementen.
 • Mensen met bepaalde huidaandoeningen: De huid is het grootste orgaan van ons menselijk lichaam en speelt een cruciale rol bij de synthese van vitamine D wanneer het wordt blootgesteld aan zonlicht. Hier zijn enkele huidaandoeningen waarbij vitamine D een rol kan spelen: Psoriasis ,Eczeem (Dermatitis), Acne
 • Mensen met weinig weerstand

Let op! Mensen die bloedverdunners nemen moeten opletten met hun vitamine K inname. Vitamine K staat bekend om zijn rol bij de bloedstolling, en het kan de werking van bloedverdunners beïnvloeden. Bespreek dit daarom met je arts. 

Conclusie

Terwijl vitamine D helpt bij het opnemen van calcium, zorgt vitamine K ervoor dat dit calcium op de juiste plaatsen terechtkomt en ondersteunt het de gezondheid van de botten en bloedvaten. Het is de synergie tussen deze vitamines die bijdraagt aan een optimale gezondheid.