Goede voornemens: happy healthy 2021!

7 januari 2021

Hoe zit het met jouw goede voornemens? Wil je gezonder leven, afvallen of meer bewegen? Of behoor jij tot de groep, die niets specifieks wil veranderen, maar wel graag ‘gewoon’ gezond wil blijven? In beide gevallen is een goede weerstand dan onmisbaar. Maar wat is nou een goede weerstand? En hoe bouw je die op? … Continued

Goede voornemens:       happy healthy 2021!

Hoe zit het met jouw goede voornemens? Wil je gezonder leven, afvallen of meer bewegen? Of behoor jij tot de groep, die niets specifieks wil veranderen, maar wel graag ‘gewoon’ gezond wil blijven? In beide gevallen is een goede weerstand dan onmisbaar. Maar wat is nou een goede weerstand? En hoe bouw je die op? We vertellen je er graag meer over.

Wat is weerstand?

Laten we beginnen bij het begin: weerstand is het vermogen van het menselijk lichaam om negatieve invloeden van buitenaf te weren en er voor te zorgen dat deze invloeden het lichaam niet ziek kunnen maken.
De hoogte van je weerstand hangt af van jouw afweersysteem. Dit is een immuunsysteem dat bestaat uit witte bloedcellen en antistoffen, die ervoor zorgen dat virussen en bacteriën binnen het lichaam geen kans krijgen. De vorming van het afweersysteem gebeurt voornamelijk door lymfocyten. Daarnaast maakt het lichaam andere afweerstoffen aan, die er voor zorgen dat de weerstand voldoende blijft. Bij een lage weerstand krijgen infectieziektes, zoals griep en verkoudheid, de kans om het lichaam binnen te dringen.

Hoe bouw je een goede weerstand op?

Een goede weerstand valt of staat met een gezonde leefstijl. Dat wil zeggen: gezond en gevarieerd eten, genoeg slapen en regelmatig bewegen. Je leest het al: allemaal relatieve begrippen. Want wat is gezond, wat is genoeg slaap en hoeveel moet je nou eigenlijk bewegen? We schreven er al eerder deze blog over. Zeker even lezen, niet in de minste plaats om de lekkere receptjes erbij! Naast deze drie punten speelt ook voldoende ontspanning een rol als het gaat om een goede weerstand. Stress verslechtert namelijk het immuunsysteem. Langdurige stress verhoogt zelfs het risico op depressie en hart- en infectieziekten. Het is dus zowel voor je lichaam als voor je geest belangrijk dat je voldoende ontspant. Hierdoor komt je lichaam weer tot rust en kan het herstellen. Plan bewust je dagelijkse momenten om te rusten. Denk hierbij aan ademhalings- of ontspanningsoefeningen, even zitten met een goed boek, lekker een stuk wandelen of mediteren. En onderschat de invloed van een goede nachtrust niet. Slaap niet alleen voldoende, maar zorg ook voor kwalitatieve slaap.

De invloed van overgewicht op je weerstand

Ruim de helft van de volwassenen in Nederland heeft overgewicht, waarvan 15 procent obesitas. En juist tijdens de coronapandemie wordt een gezonde leefstijl nog wel eens verwaarloosd. “In de eerste golf zagen we dat mensen toch slechter voor zichzelf hebben gezorgd en ook in gewicht zijn aangekomen”, vertelde Robin Peeters, hoogleraar en afdelingshoofd Inwendige Geneeskunde Erasmus en voorzitter Nederlandse Internisten Vereniging onlangs in de media. Een gezonde leefstijl moet dus worden aangemoedigd. Want bij mensen die slechts een aantal kilo’s afvallen is al een gunstige verandering in het immuunsysteem te zien, legt Peeters uit. “Dus beweeg; dat heeft een positief effect op je lichaam, maar ook op je mentale gezondheid.” Heb je hulp nodig bij afvallen? Raadpleeg dan eens een diëtist, verander je eetpatroon, ga lekker sporten en trakteer jezelf af en toe op een balansdag of een sapkuur.

Supplementen voor een goede weerstand

Omdat we helaas niet alle benodigde vitamines en mineralen uit onze voeding kunnen halen, zijn supplementen een waardevolle aanvulling op een gezonde en gevarieerde voeding. We zeggen bewust aanvulling, want supplementen zijn nimmer een vervanging voor een gezond eetpatroon. Supplementen kunnen gemaakt worden van allerlei verschillende ingrediënten. Denk aan vitaminen en mineralen, maar ook aan kruiden en gezonde vetzuren. De supplementen van Blend New Day zijn allemaal gemaakt van natuurlijke ingrediënten en ze zijn volledig plantaardig. Welke supplementen jouw weerstand het beste kunnen ondersteunen, kunnen we niet zomaar zeggen. Elk mens heeft zijn eigen leefpatroon en dat bepaalt mede de behoefte. Wil je advies? Een keer van gedachten wisselen waar je baat bij zou hebben? Neem gerust contact met ons op, dan denken we graag met je mee.

Stel je vraag