19 apr 16:08

Droge huid in de winter

De winter komt eraan! Donkere dagen, veel binnen zitten bij de warme kachel. Dit kan een hele uitdaging zijn voor mensen met een droge huid, omdat de koude lucht buiten en de verwarming binnenshuis de huid kunnen uitdrogen. Droge lucht zorgt voor een stugge, snel geïrriteerde huid die veel ontvankelijker wordt voor bacteriën, die op hun beurt gemakkelijker verspreid worden door droge lucht.

Wat kun je doen tegen een droge huid?

Wanneer de cv-ketel of houtkachel aan staat verdampt de luchtvochtigheid in de ruimte. Hoe heerlijk verwarmend het ook is, de warmte zorgt er namelijk voor dat de huid extra vocht verliest en zo uitdroogt. Dit veroorzaakt een droge, branderige en jeukende huid. Hieronder lees je welke supplementen helpen je huid gehydrateerd te houden en enkele praktische tips voor thuis! Bye bye droge huid!

Welke suppletie helpt bij een droge huid of om deze te voorkomen?

Gelukkig bieden supplementen een nuttige ondersteuning om je huid gezond en gehydrateerd te houden, zelfs onder de uitdagende omstandigheden van droge lucht.

Omega 3 vetzuren

De gezonde vetten hydrateren de huid van binnenuit en houden de celwanden soepel. Voedingsstoffen worden hierdoor beter opgenomen waardoor ontstekingen verminderen. Het verbetert de huidbarrière waardoor deze minder vocht verliest.

Ons Collageen supplement

Ons collageen bevat een heel scala aan voedingsstoffen die je huid van binnenuit verzorgen. Collageen zorgt voor hydratatie; het zorgt voor het vochtbehoud in de huid. Het helpt de huid steviger en elastischer te worden. Hyaluronzuur staat bekend om zijn vermogen om vocht vast te houden. Het kan helpen om vocht naar de huid te trekken en deze gehydrateerd te houden, wat kan helpen bij het verminderen van droogheid en fijne lijntjes. Zink is een mineraal dat belangrijk is voor de gezondheid van de huid en helpt bij wondgenezing en het verminderen van ontstekingen. Biotine helpt bij het behoud van een gezonde huid, haar en nagels.

Vitamine E

Deze vitamine staat bekend om zijn antioxiderende eigenschappen en kan helpen bij het behoud van een gezonde huid door bescherming te bieden tegen schade door vrije radicalen.

De synergie van Omega 3, Collageen en vitamine E

Zowel vitamine E als omega-3 vetzuren spelen belangrijke rollen bij het behoud van een gezonde huid en het ondersteunen van de collageenproductie.

  1. Vitamine E: Als krachtige antioxidant beschermt vitamine E de huid tegen schade door vrije radicalen die de afbraak van collageen kunnen versnellen. Door deze beschermende rol helpt vitamine E indirect bij het behoud van een gezonde collageenstructuur in de huid.
  2. Omega-3 vetzuren: Deze essentiële vetzuren helpen ontstekingen in het lichaam te verminderen, waardoor ze indirect de afbraak van collageen kunnen tegengaan. Bovendien dragen ze bij aan een gezonde huidbarrière en hydratatie, wat belangrijk is voor de productie en het behoud van collageen.

Hoewel vitamine E en omega-3 vetzuren elk afzonderlijk voordelen bieden voor de huid en de collageenproductie, werken ze ook samen om een gezonde huid te ondersteunen. Hun synergetische werking als antioxidanten en ontstekingsremmers kan bijdragen aan het behoud van een stevige, elastische huid door de bescherming van collageenvezels tegen schade en de ondersteuning van een gezonde huidstructuur.

Enkele praktische tips:

  • Hydrateer: drink voldoende water om je lichaam van binnenuit te hydrateren. Dit helpt ook om je huid gehydrateerd te houden.
  • Douchen: niet te warm en te lang douchen. Te warm water kan de natuurlijke oliën van je huid verwijderen.
  • Ventileer je woning: buitenlucht is vochtiger dan de droge binnen lucht dus ventileer alle kamers goed.
  • Verhoog luchtvochtigheid: plaats een bakje met water bij de kachel zodat dit kan verdampen in de ruimte.
  • Verlaag je thermostaat: maak je woning niet te warm, het liefst 19 graden overdag en ’s nachts 15 graden.
  • Voeding: eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan gezonde vetten, zoals avocado’s, noten en vette vis. Dit kan helpen om je huid van binnenuit te voeden.
  • Skincare: gebruik goede dag- en nachtcrème om je huid te beschermen en het vocht vast te houden.