25 apr 16:30

De kracht van Vitamine-D

Vitamine D is één van de weinige vitamines die ons lichaam zelf kan aanmaken, namelijk onder invloed van UV-straling uit zonlicht. Vitamine D zorgt mede voor een goede weerstand, want die helpt je lichaam te beschermen tegen bedreigingen van buitenaf, zoals bacteriën en virussen.

Wat is vitamine D3

Vitamine D3 is een vet oplosbare vitamine, die tijdens de spijsvertering het best wordt opgenomen als er ook wat vet aanwezig is. Neem vitamine D daarom ook tijdens of net na de maaltijd in of neem het in combinatie met een omega 3 supplement. Officieel is vitamine D geen vitamine maar een hormoon dat zorgt voor de opname van calcium en fosfaat in ons lichaam. Het is cholesterol wat in onze huid wordt omgezet in vitamine D.

Wat doet vitamine D3 voor jouw lijf (goedgekeurde gezondheidsclaims)
 • Bevordert een goed calciumgehalte in het bloed;
 • Verhoogt de opname van kalk in de botten;
 • Draagt bij aan de instandhouding van sterke botten;
 • Draagt bij aan het proces van celvernieuwing;
 • Heeft een gunstige invloed op het celdelingsproces en speelt een rol in weefselgroei en ontwikkeling;
 • Heeft een positieve invloed op het immuunsysteem; 
 • Helpt bij het behoud van een sterk gebit; 
 • Speelt een rol bij het behouden van soepele en sterke spieren. 

Vitamine D zorgt dus mede voor een goede weerstand, want die helpt je lichaam te beschermen tegen bedreigingen van buitenaf, zoals bacteriën en virussen. 

Blend New Day mag wettelijk gezien geen (complete) informatie verstrekken wat betreft toepassingen van dit supplement. Voor meer informatie verwijzen wij naar andere orthomoleculaire kennisbronnen.

In welke voedingsmiddelen zit vitamine D3

Vitamine D zit van nature in vette vis, zoals haring, makreel, sardines en zalm. Ook zitten er hele kleine hoeveelheden in roomboter, margarine, halvarine, bak- en braadproducten, volle zuivel en vet vlees. Het is helaas vrijwel onmogelijk om voldoende vitamine D uit de voeding te halen, zelfs bij het gebruik van voedingsmiddelen die zijn verrijkt met vitamine D.

De zon is hoofdleverancier van vitamine D

Vitamine D is één van de weinige vitamines die ons lichaam zelf kan aanmaken, namelijk onder invloed van UV-straling uit zonlicht. Tussen mei en oktober wordt deze vitamine aangemaakt in de (onbedekte) huid onder invloed van UV-B (ultraviolet licht) uit zonlicht (minimaal zonsterkte 3). Wel is het nodig dat je dan iedere dag tussen 11 uur ‘s ochtends en 3 uur ‘s middags ten minste een kwartier buiten in de zon bent. De rest van het jaar is het zonlicht niet krachtig genoeg om voldoende vitamine D in de huid aan te maken.

Krijgen we genoeg binnen door voeding en zonlicht

Sommigen van ons krijgen misschien genoeg vitamine D binnen door voldoende producten met vitamine D te eten en regelmatig (onbeschermd) in de zon te zitten. Maar uit onderzoek blijkt dat meer dan 80% van de Nederlanders een tekort aan vitamine D3 heeft!

Zorgen voor een optimale vitamine D-voorziening, het hele jaar door, is daarom een uitstekende investering in je gezondheid!

SPF (UV-filter) en de opname van vitamine D in de huid

Lang niet iedereen krijgt voldoende direct zonlicht op de huid ook al ben je veel buiten. Er komen steeds meer hand- en gezichtscrèmes op de markt die een UV-filter bevatten. Een beschermingsfactor 8/15 maakt al dat er geen vitamine D meer wordt aangemaakt in de huid. Dagelijkse UV-bescherming is hartstikke goed om huidveroudering te voorkomen, maar het verhoogt helaas wel het risico op een vitamine D-tekort.

Veel mensen kunnen dus wel wat extra vitamine D gebruiken. Kortom, een deel van het jaar of het hele jaar door zijn we voor een goede vitamine D-voorziening afhankelijk van vitamine D uit voedingssupplementen.

Is het voor iedereen belangrijk om vitamine D te slikken

Ja iedereen heeft vitamine D3 nodig en kan in de donkere herfst- en wintermaanden aanvullend vitamine D3 gebruiken. Vooral hier in Nederland, waar de zon maar een paar maanden per jaar sterk genoeg is (sterkte 3), is er zeker behoefte aan extra vitamine D. Een grote groep valt ook nog eens onder de zogenoemde risicogroep. Zij hebben nog meer behoefte aan aanvullende vitamine D3.

Welke mensen vallen onder die risicogroep
 • Ouderen (vrouw 50+ en man 70+). Zij hebben extra vitamine D nodig, omdat hun huid minder goed vitamine D kan aanmaken Bij stijgende leeftijd wordt de huid dunner en vermindert het vermogen om vitamine D in de huid aan te maken. Vooral ouderen die weinig buiten komen, moeten oppassen voor een tekort aan vitamine D;
 • Mensen die (overdag) weinig buiten komen, zoals ouderen, nachtwerkers of inwoners van een verzorgings- of verpleeghuis;
 • Mensen met een donkere huid. Een donkere huid moet namelijk veel langer in de zon dan een lichte huid om dezelfde hoeveelheid vitamine D aan te maken;
 • zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven;
 • kinderen tot 4 jaar, behalve als ze dagelijks meer dan een halve liter zuigelingenvoeding of opvolgmelk krijgen (want daaraan is al vitamine D toegevoegd);
 • mensen die osteoporose hebben.
Vitamine D-tekort herkennen

Tijdig inspelen op een mogelijk vitamine D-tekort in de voeding door het gebruik van  een vitamine D supplement, kan de natuurlijke weerstand bevorderen en helpen bij het behoud van een goed ontwikkeld stelsel van botten en spieren.

Hoeveel vitamine D3 innemen

Bij gebrek aan zonlicht is het innemen van een vitamine D supplement de makkelijkste manier om aan je dagelijkse zonnestralen te komen! Experts wereldwijd pleiten voor een dagelijkse inname van 50mcg of ook wel 2000IE. Onze Sunshine in a Bottle is een hoog gedoseerd vitamine D supplement en bevat deze 50mcg vitamine D3 per capsule. Onze vitamine D3 is vegan en 100% natuurlijk omdat het afkomstig is uit mossen en dus erg geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Meer lezen hoe jij je weerstand kunt boosten? Check dan onze 8 tips!