De kracht van sap en detox in de winter

9 november 2018

Detoxen geeft je lichaam kracht, een boost en activeert het zelfgenezend en herstellend vermogen. Wanneer je even geen voeding hoeft te verteren, bij detoxen voor meerdere dagen, switcht je lichaam naar de schoonmaak. Je darmen, lever en bloed worden schoner. Wat weer resulteert in een helder hoofd, beter slapen, rust in je buik, meer energie … Continued

De kracht van sap en detox in de winter

Detoxen geeft je lichaam kracht, een boost en activeert het zelfgenezend en herstellend vermogen. Wanneer je even geen voeding hoeft te verteren, bij detoxen voor meerdere dagen, switcht je lichaam naar de schoonmaak. Je darmen, lever en bloed worden schoner. Wat weer resulteert in een helder hoofd, beter slapen, rust in je buik, meer energie en minder ziek zijn. De voordelen van detoxen – met slowjuice sappen – zijn eigenlijk oneindig en elk lichaam laat weer zijn eigen unieke genezingsprocessen zien!

Waarom is detoxen in de winter nu zo krachtig?
We zitten nu middenin de winter, een ‘donker’ seizoen. Een tijd waarin we meer op ons zelf aangewezen zijn om het licht, de happiness en geluk in ons zelf te vinden. De winter is voor de meeste mensen een tijd van depressie, sombere gedachten en de bekende winter dip. Een tijd waarin we meer geconfronteerd worden met alles wat we het liefst willen ontwijken, er is weinig plek voor afleiding. En een altijd drukke maatschappij vraagt om 24/7 aandacht en dat we altijd maar door gaan en blijven presteren.

Maar als we naar de wijsheid van de natuur kijken is deze tijd van stilte, rust en bezinning hard nodig. Zonder al zijn bloemen, blaadjes en warmte voelt de natuur kaal en leeg, en zo voelen wij ons dus vaak ook.

Tijdens de stilte van de winter kun je vanuit je innerlijke rust jouw wereld ontdekken. Het is noodzakelijk om toe te geven aan minder sociale activiteiten, om meer rust te pakken, om je agenda minder vol te plannen, om te genieten van de heerlijke vroege avonden bij kaarslicht en om jezelf te voeden met gezonde voeding, maar ook jezelf te voeden met inspirerende boeken, films en informatie.

Want dan kan je lichaam zichzelf voeden, genezen, opladen en al het nodige bij tanken. Dan ontstaat er verjonging van al je cellen, je voelt beter wat jij nodig hebt en je kunt betere keuzes maken die passen bij jou levenspad. Je laat de buitenwereld even buiten en keert naar binnen om weer eens te voelen wat jij eigenlijk van het leven wilt, wat je graag wilt doen, waar je passies liggen en wat je dromen en wensen zijn. Alleen vanuit de stilte komen de fluisteringen van het lichaam.

Het belangrijke aan dit hele proces is dat het ruimte en nieuwe energie geeft voor wanneer de lente weer zijn intrede doet. Zodat je in de lente weet welke zaadjes je kan gaan planten, wat belangrijk is om energie aan te geven en welk pad je wilt volgen.

In de winter goed voor jezelf zorgen is dus cruciaal als je zo in de lente weer vol in het leven wilt staan.
En hier komt de kracht van sap en detoxen goed te pas.

Door een minder actieve levensstijl, we eten zwaarder voedsel en er gaan meer virussen rond heeft ons hele systeem het ook wat moeilijker. Het gaat trager stromen vanbinnen, wat je vaak kan voelen als constipatie in je darmen, het lymfesysteem komt sneller vol te zitten waardoor je dus sneller ziek kan worden en hierdoor voel je dat je wat minder energie tot je beschikking hebt. We willen daarom ook het lichaam en ons spijsvertering systeem en lymfesysteem meer rust geven. Even geen voeding verteren, maar juist opruimen, schoonmaken en herstellen.

Sappen (slow juices) toevoegen aan je dagelijks eetpatroon helpt om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden, je geeft je lichaam een boost aan vitamines, mineralen en enzymen, je systeem krijgt meer rust omdat er niet constant eten verteerd hoeft te worden en het haalt je Ph omhoog waardoor je minder vatbaar bent voor ziekten.

Hoe zuur of basisch je lijf is, wordt gemeten in Ph waarde. Een goede Ph balans houden is essentieel voor een goede gezondheid en ‘peak performance’. Als je Ph zakt, dus te zuur wordt, verandert je celstructuur en ben je veel vatbaarder voor ziekten, vermoeidheid en verwondingen. Dit kan gebeuren door voeding, maar ook door stress of een flinke sportuitdaging!

Stel je vraag