25 apr 15:11

Collageen supplementen: onzin of hét nieuwe beautyproduct?

We worden allemaal ouder. Eén van die dingen die daarbij hoort, is het verouderen van de huid. Natuurlijk kunnen we die fijne lijntjes en rimpels niet volledig tegengaan. We kunnen het wel op een slimme manier vertragen en zelfs verbeteren door het gebruik van collageen. In dit blog lees je hoe het precies zit met collageen en wat je kunt doen om de aanmaak van collageen te stimuleren.

1. Wat is collageen?

Collageen is een eiwit dat van nature in de huid aanwezig is. Collageen komt van het Griekse woord ‘kolla’, dat samenbinden of lijm betekent. Collageen houdt onze organen en weefsels op hun plek.

2. Waar vind je collageen in je lichaam?

Je vindt collageen in de laag onder de opperhuid (de dermis). Collageenvezels zorgen daar voor stevigheid van de huid. Maar het zit op meer plekken: onze botten, pezen en banden, haren en nagels bestaan ook uit collageen.

3. Wat is de functie van collageen?

Collageen is een eiwit dat zorgt voor de cohesie, elasticiteit en regeneratie (herstel) van al onze bindweefsels, waaronder huid, pezen, gewrichtsbanden, kraakbeen en botten. Collageen is sterk en flexibel. Collageen wordt tot het 25e levensjaar aangemaakt in ons lichaam, daarna neemt dit geleidelijk aan af.

4. Hoe wordt collageen aangemaakt?

Ons lichaam maakt collageen zelf aan. Er is alleen één probleem: na je 25 ste kan het lichaam collageen steeds minder goed zelf aanmaken. Na je 50ste maakt ons lichaam zelfs bijna geen collageen meer zelf aan. Met name vrouwen hebben hier last van omdat onze hormonen oestrogeen en progesteron ook nog eens dalen in de overgang. Oestrogeen is oa verantwoordelijk voor collageen aanmaak en progesteron voor het behoud ervan. Nu deze beiden dalen, merken we helemaal aan onze huid.

5. Wat zijn de gevolgen van te weinig collageen in je lichaam?

Het zichtbare gevolg van te weinig collageen in je lichaam is huidveroudering. Je huid is dunner, heeft minder volume, gaat hangen en vertoont diepere rimpels. Ook ontstaat er meer cellulite op je dijen, billen en armen. Daarnaast worden je spieren en gewrichten stijver door een gebrek aan collageen en kun je minder soepel bewegen.

6. Hoe kun je de hoeveelheid collageen in je lichaam verhogen?

Om de hoeveelheid collageen in je lichaam te verhogen, is het belangrijk om zowel de collageen-aanmaak te stimuleren als de collageen-afbraak te remmen. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je dit kan doen.

7. Hoe kun je de afbraak van collageen afremmen?

Eet je te weinig vezels? Dan krijgt je last van obstipatie. De stoelgang komt moeilijk op gang en je kunt last van buikpijn krijgen. Niet fijn! 

Gebruik zonnebrandcrème

Blootstelling aan de zon blijft de grootste huid-verouderaar. Om afbraak van collageen te beperken, is het daarom het allerbeste om je gezicht te beschermen met een zonnebrandproduct dat beschermt tegen UV-B én UV-A, en het liefst ook met extra antioxidanten.

Stop met suiker eten

Wist je dat je van (snelle) suikers rimpels krijgt? Heel simpel gezegd, zetten de suikers zich vast op het collageen in de huid, waardoor dit verhardt en beschadigt. Dit proces noemen we glycatie. Verminder je suikerinname en je remt de afbraak van collageen.

Stop met roken

Ook roken zorgt voor een verlies van collageenvezels. Dat is een van de redenen waarom rokers sneller diepere rimpels krijgen. Verder pleegt roken een flinke aanslag op de voorraad antioxidanten die de huid juist beschermen.

8. Hoe kan ik collageen aanmaak stimuleren?

Slim eten voor meer collageen.

Door gezond en gevarieerd te eten, zorg je van binnenuit dat je huid optimaal kan functioneren. Voorbeelden van voedingsmiddelen die jouw collageen een flinke boost geven zijn: vlees, vis, bouillon, eieren, peulvruchten, avocado, rode groenten en fruit, wortels, knoflook en citrusvruchten.

Langer slapen voor meer collageen.

De huid maakt nieuw collageen aan tijdens je slaap. In Cleveland deden ze onderzoek naar het effect op de huid van langdurig slecht of te kort slapen. Wat bleek? Mensen die langdurig te kort of slecht slapen, hebben meer kans op een versnelde huidveroudering. Kort slapen zorgt bovendien voor een drogere huid, waardoor fijne lijntjes zichtbaarder worden.

Extra collageen tot je nemen.

Het aanvullen van jouw collageen door extra collageen in te nemen, helpt je lichaam de stevigheid te herstellen van jouw huid. Collageen is een lichaamseigen stof die van nature aanwezig is in je bindweefsels, waaronder in de huid, nagels en het haar. 

9. Collageen innemen: crèmes, supplementen of injecties?

Collageen crèmes

Er zijn veel crèmes met collageen die beloven de huid te verstevigen. Het smeren van collageen op je huid helpt niet om huidveroudering tegen te gaan. Collageen heeft een te grote structuur, waardoor het niet door de bovenste huidlaag heen dringt om de dermis (waar het moet zijn) te bereiken. Skincareproducten met collageen kun je dus links laten liggen.

Collageen injecties

Injecties met collageen zijn in de jaren negentig veel gedaan. Door collageen rechtstreeks in de huid te injecteren, dringt het wél door tot de dermis. Een injectie heeft direct resultaat. Het nadeel is dat de kosten voor injecties flink kunnen oplopen en dat ze maar drie tot zes maanden effect hebben. Daarna wordt het collageen afgebroken door het lichaam en is het effect verdwenen.

Collageen supplementen

Een goed collageen supplement bevat allerlei belangrijke bouwstoffen voor je huid, zoals vitamine C, biotine, hyaluronzuur en koper.

10Waar moet ik op letten bij collageen supplementen?

Wil je extra collageen slikken? Kies dan voor een supplement met gehydrolyseerd collageen. Dit is collageen wat afgebroken is in kleine deeltjes, ook wel aminozuren of peptiden genoemd. Aminozuren zijn de bouwstoffen van eiwitten. Hierdoor is het makkelijk opneembaar in je darmen. Het is namelijk al ‘voorverteerd’.

11. Wat bevat het collageen supplement van Blend New Day?

Onze Collageen Perfect Cell bevat een combinatie van stoffen die elkaar niet alleen uitstekend aanvullen, maar ook de kracht van hun interactie vergroten.

De ingrediënten van het Collageen Perfect Cell:

  • Collageen 8000 mg per shotje
  • Biotine (vitamine B8) helpt je haar sterk en glanzend te houden.
  • Vitamine A is belangrijk voor de huid omdat deze vitamine het herstellend vermogen van de huid ondersteunt. Daarnaast helpt het ons immuunsysteem en ondersteunt het de afweer van het lichaam
  • Vitamine C draagt bij aan de vorming van collageen dat helpt om de huid van binnenuit te verstevigen. Daarbij is vitamine C een belangrijke antioxidant; het beschermt de cellen van schadelijke invloeden van buitenaf
  • Zink is een antioxidant en helpt de lichaamscellen te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Daarnaast is het belangrijk voor inwendige huidverzorging en draagt het bij aan het proces van celvernieuwing
  • Hyaluronzuur is een stof die veelvuldig voorkomt in onze bindweefsels en veel wordt gebruikt in huidverzorgingsproducten, vandaar dat het een echt populair beauty ingrediënt is.
  • Het koper mineraal draagt bij tot de normale pigmentatie van je haar en huid
  • Seleen houdt je haren sterk en is goed voor je nagels
  • Groene thee extract is een antioxidant ter bescherming van gezonde cellen en weefsels 
  • Druivenpit extract OPC uit druivenpitten zijn bioflavonoïden met een krachtige anti-oxidatieve werking; het beschermt de cellen van schadelijke invloeden van buitenaf.

12. Wat is het voordeel van Collageen Perfect Cell

Collageen Perfect Cell is een vloeibaar collageen supplement. Hierdoor kan het gemakkelijk ingenomen worden. Collageen supplementen zijn meestal verkrijgbaar in poedervorm, waardoor je deze zelf moet mengen met water. Bij Collageen Perfect Cell is dit niet nodig.

De collageen drank heeft een lekkere lichtzoete fruitsmaak. Eén shotje per dag levert je maar liefst 12 micronutriënten en 8000 mg collageen peptiden uit gehydrolyseerd viscollageen. Deze mix van antioxidanten, vitamines en mineralen laten je zowel van binnen als van buiten stralen. 

Collageen Perfect Cell bevat uitsluitend natuurlijke kleur- en smaakstoffen.

Dan komen we tot slot nog even terug op de vraag van dit blog: collageen supplementen onzin of hét nieuwe beautyproduct?

Naast een goede nachtrust en gezonde voeding is het voor ons ook echt een beauty product dat niet meer weg te denken is.

13. Wil jij jouw huid op een natuurlijke manier ondersteunen?

Dan is het Collageen Supplement Perfect Cell de perfecte oplossing voor jou.

Koop nu het vloeibare collageen supplement Perfect Cell van Blend New Day of de Vegan Collagen Booster!

14. Ik ben vegan, wat kan ik dan het beste innemen?

Collageen is nooit vegan, het heeft altijd een dierlijke oorsprong. Als je vegan bent, raden wij je aan onze Vegan Collagen Booster te bestellen. Deze booster bestaat uit liposomale vitamine C en MSM. MSM/zwavel is een bouwsteen voor eiwitten, vitamines en antioxidanten. Het komt dan ook voor in iedere lichaamscel. Vitamine C zorgt voor een gezonde, sterke huid.