11 jun 10:46

Ons Microbioom; de kracht van binnen

Darmmicrobioom - darmflora

In onze darmen huizen biljoenen bacteriën, die samen met virussen, gisten en schimmels ons microbioom vormen. Wist jij dat al die bacteriën maar liefst een halve kilo wegen? Ze hebben grote impact op ons leven en hoe je je voelt, want ze doen meer dan alleen onze spijsvertering reguleren.

Wat is het Darmmicrobioom en waarom is het zo Belangrijk?

Het darmmicrobioom is als een multifunctioneel team dat heel veel verschillende taken uitvoert:

 • Spijsvertering en Voedingsopname: Al die bacteriën helpen bij het afbreken van voedsel en het absorberen van belangrijke voedingsstoffen, zoals vitaminen en mineralen.
 • Immuunsysteemondersteuning: Een groot deel van ons immuunsysteem bevindt zich in de darmen, en het microbioom speelt een sleutelrol bij het onderhouden van een gezond immuunsysteem.
 • Stemming en Mentale Gezondheid: Wist je dat er een verbinding bestaat tussen onze darmen en hersenen? Je brein is verbonden met je darmen door de langste hersenzenuw van het lichaam, de nervus vagus. De darmen en hersenen communiceren via deze zenuw met elkaar. Daarom worden je darmen ook wel je tweede brein genoemd. 
 • Gezonde huid: Je staat er vast niet dagelijks bij stil, maar wist je dat ook onze huid en darmen nauw met elkaar verbonden zijn? De relatie tussen onze darmen en onze huid wordt vaak beschreven als de “darm-huid as”.

De gevolgen van een ontregeld darmmicrobioom. Wat er gebeurt als de balans verstoord raakt?

Tot voor kort hadden we geen idee dat darmbacteriën onze gezondheid compleet op zijn kop kunnen zetten. Inmiddels weten we dat veel ziekten samenhangen met een verstoord microbioom. Uit onderzoek blijkt dat de conditie van het microbioom de laatste decennia bij grote groepen mensen achteruitgaat. De verwachting is dat dit alleen maar erger wordt. Een ongezond eetpatroon is de belangrijkste oorzaak. Ook medicijnen zoals antibiotica kan het microbioom verslechteren.

Dit kan een scala aan klachten opleveren zoals;

 • Spijsverteringsproblemen, (buikpijn, opgeblazen gevoel, gas, diarree).
 • Verzwakt immuunsysteem, wat ons vatbaar maakt voor infecties en ziekten.
 • Ontstekingen, wat op zijn beurt kan leiden tot een scala aan gezondheidsproblemen, waaronder inflammatoire darmaandoeningen zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn.
 • Gewichtstoename
 • Huidaandoeningen zoals acne, eczeem en psoriasis. Dit komt door de nauwe verbinding tussen het darmmicrobioom en de gezondheid van de huid.
 • Mentale gezondheidsproblemen zoals angst, depressie

Hoe kunnen we goed voor ons darmmicrobioom zorgen?

Nu we weten hoe belangrijk ons darmmicrobioom is, willen we natuurlijk weten hoe we ervoor kunnen zorgen dat het goed gedijt! Hier zijn een paar tips om de darmbacteriën gelukkig en gezond te houden:

 • Eet Vezelrijk Voedsel: Groenten, fruit, volle granen en peulvruchten zijn als voedsel voor de ‘bewoners’ van je darmen. Ze zijn dol op vezels, dus zorg ervoor dat je genoeg binnenkrijgt om ze tevreden te houden. Je kunt dit ook aanvullen met onze Psyllium husk
 • Gefermenteerd Voedsel: Yoghurt, kefir, zuurkool, kimchi- deze gefermenteerde lekkernijen zitten boordevol probiotica, goede bacteriën die je darmen ondersteunen.
 • Wees Matig met Antibiotica: Antibiotica kunnen niet alleen slechte bacteriën doden, maar ook de goede. Gebruik ze dus alleen wanneer nodig en probeer je darmmicrobioom daarna te herstellen met probiotica en gezonde voeding.
 • Beperk Stress: Stress kan een negatieve invloed hebben op je darmgezondheid, dus zorg voor voldoende ontspanning en stressverlichtingstechnieken zoals yoga of meditatie.

Kortom, een gezond darmmicrobioom is essentieel voor onze algehele gezondheid en welzijn. Als het uit balans raakt, kunnen verschillende gezondheidsproblemen ontstaan. Daarom is het belangrijk om goed voor onze darmen te zorgen door middel van een gezond dieet, regelmatige lichaamsbeweging, voldoende slaap en het vermijden van stress, en indien nodig, door het gebruik van probiotica en andere supplementen.