19 apr 13:38

Acne; huidverzorging van binnenuit

Acne is een veelvoorkomend huidprobleem dat veel mensen treft, van tieners tot volwassenen. Het veroorzaakt niet alleen zichtbare huiduitslag zoals puistjes en mee-eters, maar kan ook je zelfvertrouwen beïnvloeden. In deze blog gaan we dieper in op acne, inclusief wat het veroorzaakt, hoe je het van binnenuit kunt behandelen, en welke supplementen je helpen naar een mooiere huid.

Wat is acne?

Acne is een medische naam voor puistjes. Het wordt veroorzaakt door een ontsteking van de talgklierfollikels, de kleine zakjes in de huid waarin haarzakjes en talgklieren samenkomen. Deze ontsteking leidt tot de vorming van puistjes, mee-eters en soms cysten.

Hoe ontstaat acne?

Acne ontstaat wanneer talgklieren overactief worden, waardoor overtollig talg wordt geproduceerd en de poriën verstopt raken.

“Mensen met acne lijken vaker last te hebben van maag- en darmklachten.”

Wat is de oorzaak van acne?

Acne begint vaak tijdens de puberteit door hormonale veranderingen, vooral van testosteron. Ook een disbalans in de darmen of door hormonale schommelingen in de vrouwelijke cyclus, menopauze, kan acne ontstaan. Maar andere zaken dragen ook bij aan acne, zoals genetische aanleg, bepaalde medicijnen, huidverzorgingsproducten, voeding en een disbalans in de darmen.

 • Genetische aanleg; erfelijkheid.
 • Hormonale veranderingen; puberteit, menstruatie, menopauze.
 • Externe factoren; o.a. verkeerde cosmetica, luchtvochtigheid.
 • Voeding en leefstijl; bepaalde voedingsmiddelen, roken en stress kunnen acne uitlokken.
 • Medicijnen; de geneesmiddelen veroorzaken een verhoogde aanmaak van talg waardoor de talgkliertjes verstopt of ontstoken raken.
 • Disbalans in de darmen; een gezonde huid begint bij gezonde darmen.

Wat zijn de kenmerken van acne?

De belangrijkste kenmerken van acne zijn mee-eters, rode pukkels of bultjes, puisten en soms zelfs flinke ontstekingen. 

Acne en voeding

Er valt veel winst te behalen in het verbeteren van het voedingspatroon. Houd er wel rekening mee dat voeding niet altijd en voor iedereen de enige oorzaak van acne is, dus het is aan te raden om goed met een huidspecialist te overleggen als je last hebt van acne. Hier volgen enkele voedingsadviezen:

 1. Eet veel groenten en fruit. Deze bevatten veel vitamines en mineralen die goed zijn voor de huid;
 2. Vermijd geraffineerde suikers en koolhydraten. Deze kunnen de bloedsuikerspiegel laten stijgen, wat kan leiden tot hormonale onbalans en acne;
 3. Probeer omega-3 vetzuren te eten. Deze zijn te vinden in vette vis, zoals zalm, en in walnoten en chiazaad. Omega-3 vetzuren kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam;
 4. Voeg probiotica toe aan je dieet. Probiotica zijn goede bacteriën die kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Ze zijn te vinden in yoghurt, kefir en andere gefermenteerde voedingsmiddelen;
 5. Vermijd of beperk de inname van geraffineerde vetten en verzadigde vetten. Deze kunnen ontstekingen in het lichaam verhogen en acne verergeren;
 6. Beperk de inname van dierlijke producten, vooral die van rood vlees. Dit kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Ook zuivel kan een trigger voor acne zijn;
 7. Drink voldoende water om de huid gehydrateerd te houden.

“Een tekort aan voedingsstoffen kunnen een disbalans in de darmen veroorzaken.”

Acne en supplementen

Met voeding kom je een heel eind, maar alle studies binnen de orthomoleculaire voedingswetenschap bewijzen dat suppletie essentieel is voor een mooie huid. Je organen gebruiken namelijk als eerste de voedingsstoffen die nodig zijn om te kunnen functioneren. Pas daarna bereiken de voedingsstoffen je huid, haar en nagels. Goede suppletie naast een gezonde leefstijl geeft heel snel een positief resultaat en daarmee een nieuwe wending aan klachten.

Welke supplementen van ons raden wij aan bij Acne?

Vitamine D3 & K2studies tonen aan dat mensen met acne een laag vitamine D gehalte hebben. Vitamine D kan bepaalde ontstekingen in de huid verminderen. Bij een tekort moet het lichaam meer moeite doen om te vechten tegen huidaandoeningen zoals acne.

Onze Skinbooster: deze bestaat uit een drietal supplementen die elkaar ondersteunen.

 1. Omega 3 algenolie: Omega-3 vetzuur is een essentiële bouwsteen voor de huid. Het houdt de celwanden soepel en gehydrateerd. Een hogere inname van Omega 3 onderdrukt het ontstaan van ontstekingsreacties en werkt ook positief op je hormoonbalans. Onze Omega 3 is afkomstig uit zuivere algenolie. De algen worden gekweekt in speciale en duurzame kwekerijen, dus je hoeft je bij ons geen zorgen te maken over verontreinigingen of giftige stoffen uit de zee.
 2. Vitamine C (liposomaal): is een rijke bron van antioxidanten en zal de huid optimaal beschermen en de aanmaak van gezonde huidcellen ondersteunen. Door de liposomale werking, wordt de vitamine C tot 20x beter opgenomen.
 3. Chlorella: een algensoort met sterk reinigende eigenschappen die je lichaam van binnen reinigt en dat ga je aan de buitenkant zien. Chlorella helpt je darmflora te herstellen, omdat het een ongelofelijke rijke bron van voedingsstoffen is voor je darmflora. Hierdoor ontstaat een goede balans tussen gunstige en ongunstige bacteriën in je darm.

Acne is dus een veelvoorkomend huidprobleem dat verschillende oorzaken heeft, waaronder hormonale veranderingen, genetische aanleg, voeding en externe factoren. Ons advies bij acne richt zich op inwendige huidverzorging door middel van voeding en suppletie. Het verbeteren van het voedingspatroon en het toevoegen van specifieke supplementen zoals vitamine D3 & K2, Omega 3, vitamine C en Chlorella helpen bij het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van een gezonde, stralende huid!